[ Pobierz całość w formacie PDF ]

tuńczyk 1 puszka (w oleju), ryż 1/2 szkl., oliwki 8 szt. (zielone), cytryna 1/2 szt. (sok), pieprz,
sól, olej 1/2 łyżeczki, majonez 2 łyżki
Ryż ugotować na sypko (może być więcej niż w przepisie) i ostudzić. Tuńczyka odsączyć z oleju,
wyłożyć do salaterki i rozgnieść widelcem. Oliwki pokroić w plasterki. Do pozostałego w puszce
po tuńczyku oleju dodać w kolejności: sok z cytryny, oliwki, olej, pieprz, sól, majonez -
wymieszać. Na tuńczyka wysypać ryż i zalać przyrządzonym sosem.
256. Sałatka z twarogiem
1 cukrowa sałata, 2 marchewki, sparzony i obrany pomidor, 1/2 łyżki posiekanych liści selera,
zielonej pietruszki lub koperku, 1/2 szklanki sosu winegret, szklanka rozkruszonego twarogu
Sałatę poszarpać na równe kawałki, po opłukaniu i osuszeniu włożyć do głębokiej salaterki.
Marchewkę pokroić w cienkie, krótkie paski, dodać do sałaty. Pomidor pokroić na osiem części,
włożyć do miski z sałatą i marchewka. Sałatę posypać liśćmi selera, zieloną pietruszką lub
koperkiem, polać sosem, wymieszać podrzucając. Posypać twarogiem, podawać natychmiast.
257. Sałatka z twarogu z pomidorami
40 dag chudego sera twarogowego, 30 dag pomidorów, 10 dag cebuli, 4 łyżki posiekanej
zieleniny, 3/4 szklanki jogurtu, sól
Ser pokroić w słupki, rozłożyć cienką warstwą na półmisku. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w
drobną kostkę, lekko posypać solą. Cebulę rozłożyć równomiernie na powierzchni sera. Pomidory
umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w cząstki. Ułożyć grupując w środku sera. Jogurt
wymieszać z zieleniną, przyprawić solą. Sosem jogurtowym polać sałatkę.
258. Sałatka z warzyw i jajek
4 jajka ugotowane na twardo, 2 ogórki surowe lub kiszone, 2 papryki, 2 cebule,
4 pomidory, sól, pieprz, sok z cytryny
50
Jajka obrać ze skorupek, podzielić na ćwiartki. Obrać cebulę i ogórki, pokroić w plasterki. Paprykę
wymyć dokładnie, oczyścić, pokroić w pierścienie. Pomidory uprzednio sparzone, obrać ze skórki,
pokroić w ćwiartki. Ogórki, cebulę i paprykę połączyć razem, posolić, skropić sokiem z cytryny.
Ułożyć na talerzykach, przybrać ćwiartkami jajek na twardo i pomidorami.
259. Sałatka z wędzonego kurczaka z brzoskwinią
Mięso z 1 wędzonego udka kurczaka, 1 brzoskwinia (z puszki), 1/2 puszki kukurydzy słodkiej,
1 - 2 łyżki majonezu.
Kurczaka i brzoskwinię pokroić w kostkę, dodać kukurydzę i majonez. Wymieszać.
260. Sałatka ze smażonych bakłażanów, cebuli i pomidor
2 średniej wielkości bakłażany, 4-5 pomidorów, 1 duża cebula, 1 łyżka octu,
1 ząbek czosnku, 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki, sol, olej do smażenia.
Bakłażany przygotować dzien. wcześniej. Odciąć końce, a następnie częściowo
obrac wzdłuż ze skorki, pozostawiając, co 3 cm nienaruszone pasma skorki
(sposób obierania jest bardzo istotny). Bakłażany pokroic na krążki grubości 1 cm. Przełożyć do
cedzaka i posypać solą. Nakryć obciążonym talerzem i odstawić na 10 godz. Po pewnym czasie
obrócić bakłażany na druga stronę i ponownie zakryć. Bakłażany obsuszyć z obydwu stron na
bibułce, pokroic pomidory. Wlać do garnka olej na głębokość 4 cm i postawić na ogniu. Bakłażany
smażyć porcjami na rozgrzanym oleju, a następnie obsuszyć z nadmiaru oleju. Olej wylać,
pozostawiając w garnku 1 do 2 łyżeczek. Cebule pokroic, szybko podsmażyć i obsuszyć na bibułce.
Pomidory lekko podsmażyć i odłożyć na talerz. Ocet wlać do garnka, doprowadzić do wrzenia i
zdjac z ognia. Bakłażany, pomidory i cebule włożyć do płaskiej miski. Czosnek posiekac i posypać
nim sałatkę, dodać sol i zaląc sosem z garnka. Podawać sałatkę przybrana posiekana zielona
pietruszka. (Smażone bakłażany można również zalać naturalnym jogurtem wymieszanym z
rozgniecionym czosnkiem i solą.)
261. Sałatka ze szpinaku
Miska świeżego szpinaku, tyle, co sałatki na dwie osoby, 1 gotowane na twardo jajko,
2 plasterki boczku, jedna mała cebula
Sos:
2 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżka wody łyżeczka musztardy, 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki
cukru,1 ząbek czosnku
Zrobić sos: czosnek posiekac drobniutko, ukręcić z cukrem i Soła, dodać śmietanę, wódę i
musztardę, wymieszać. Szpinak opłukać i obciąć szypułki. Posiekac jajko, usmażyć boczek bardzo
mocno, żeby cały tłuszcz z niego wyszedł, odsączyć na papierze, gdy zimny, posiekac na
drobniutkie kawałeczki. Cebule pokroić w cienkie plastry, i na pol. Szpinak wymieszać najpierw z
sosem, następnie posypać cebula, boczkiem i jajkiem, przerzucić parę razy. Podawać od razu, bo
więdnie. Jeżeli do tego usmaży się szybko pierś kurza, i potnie na paski, i położy na wierzchu, to
można uważać te sałatę za obiad. Ja dodaje jeszcze cienko pokrojonych surowych pieczarek
262. Sałatka ze śliwkami marynowanymi
Tuńczyk 1 puszka, kukurydza 1 puszka, śliwki 15 szt. (marynowane), majonez
Zliwki pokroić (może być zamiast śliwek ananas) i wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
263. Sałatka ziemniaczana 1
40 dag ziemniaków, 1 czerwona cebula (10 dag), 25 dag kiełków soi, 1/2 łyżeczki kminku,
51
sos: 1 łyżka musztardy, 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru, 1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżka mleka skondensowanego, 6 łyżek jogurtu naturalnego,
Ziemniaki umyć, ugotować (w łupinach) z kminkiem, ostudzić, obrać i pokroić na cienkie
plasterki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Kiełki opłukać, osączyć na sitku. Dodać razem z
cebulą do ziemniaków. Posolić i wymieszać. Musztardę zmieszać z sokiem cytrynowym, mlekiem,
jogurtem i imbirem. Sałatkę polać sosem i ostrożnie wymieszać.
264. Sałatka ziemniaczana 2
Pół kilograma ziemniaków ugotowanych w łupinach, 2 średnie cebule,
2 kwaszone jędrne ogórki, kilka marynowanych grzybków, 2-3 średnie płaty śledziowe
pokrojone w kostkę, szklanka majonezu zielenina
Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Pokroić pozostałe warzywa i jaja. Wszystkie
składniki wymieszać. Dodać majonez. Posolić, posypać pieprzem. Wymieszać.
265. Sałatka ziemniaczana 3
50 dag młodych ziemniaków, gałązka selera naciowego, 2 cebule dymki, 3 łyżeczki majonezu,
3 łyżeczki naturalnego jogurtu, puszka tuńczyka, sól, pieprz
Ziemniaki pokrój na małe kawałki, seler - w plasterki, dymkę drobno posiekaj. Ugotuj ziemniaki,
przepłucz na sicie zimną wodą i starannie odsącz. Wymieszaj majonez z jogurtem, solą i pieprzem.
Dodaj ziemniaki, odsączonego tuńczyka, seler i dymkę. Jeszcze raz wymieszaj. Można dodać
oliwki.
266. Sałatka ziemniaczana 4
Trzeba ugotować jak najmniejsze i najładniejsze ziemniaki w mundurkach, obrac, pokroic w
plastry. Wsypać kukurydze z jednej puszki i solidna, naprawdę solidna ilość pokrojonego
szczypiorku. Zmieszać pol na pol śmietanę z majonezem, wlać do sałatki i wymieszać. Posolić i
popieprzyć.
267. Sałatka ziemniaczana Dumas
6 ziemniaków, rosół z kury lub woda z kostką rosołową, sól, pieprz, 1/2 szklanki oliwy, 2 łyżki
octu, 2 szklanki białego wytrawnego wina, łyżka posiekanej zieleniny, bazylia
Obrane ziemniaki gotować w rosole lub wodzie z rozpuszczoną kostką rosołową aż do miękkości,
wyjąć, pokroić na plasterki. Gorące ziemniaki doprawić solą i pieprzem, pokropić oliwą i octem,
polać winem, odstawić w chłodne miejsce na dwie godziny. Przed podaniem posypać zieleniną.
268. Sałatka ziemniaczana z oliwkami
1 kg ziemniaków, 20 dag kiełbasy czosnkowej, 10 dag owczego sera, 1 czerwona papryka, 1
pęczek dymki, 2-3 ząbki czosnku, 15 dag jogurtu naturalnego, 3 łyżki oliwy z oliwek, 10 [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • ocenkijessi.opx.pl
  • Copyright (c) 2009 - A co... - Ren zamyślił się na chwilę - a co jeśli lubię rzodkiewki? | Powered by Wordpress. Fresh News Theme by WooThemes - Premium Wordpress Themes.